CAE (Computer Aided Engineering) Nedir?

İngilizce “Computer Aided Engineering” kelimelerinin baş harflerinden oluşan “CAE” kısaltması dilimizde “Bilgisayar Destekli Mühendislik” anlamına gelir. Mühendislikte ürün, makine veya komponent analizlerine yardımcı bilgisayar yazılımlarına verilen genel addır. Bu tür yazılımlar Sonlu Elemanlar Analizi(FEA), Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği(CFD), Çoklu Vibrasyon Dinamiği ve Optimizasyonu içerir.

CAE, 1970’li yılların sonlarında ortaya çıkan bi kavramdır.. CAE yazılımları, makine sistemlerinin ve parçalarının çalışmalarını değerlendirme konusunda mühendislere yardımcı olmak ve çözülmesi zor problemleri bilgisayar yardımıyla çözmek için kullanılan yazılımlar bütünüdür.

3D model oluşturduktan sonra bir tasarımcının yapması gereken sonraki çalışma analiz çalışmadır. Bu çalışma ile bir ürünün sıcaklık, basınç ve yük değişimi gibi gerçek çevre koşullarına nasıl tepki vereceği ölçülmektedir. Ortaya çıkan tasarım bu koşulların tümüne, izin verilen sınırlar içinde dayanmalı ve uygun bir emniyet faktörüne sahip olmalıdır. Bu analiz süreci CAE olarak adlandırılmaktadır.

CAE yazılımlarıyla yapılabilecek farklı analiz türlerinden bahsedersek,

  • Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Gerilme, Yer değiştirme, Gerinim, Hasar , Isı transferi, Manyetik alan dağılımı, akışkan hareket ve giriş çıkış parametreleri gibi herhangi bir yaklaşımla çözülmesi zor olan problemleri tanımlamak için kullanılmaktadır.
  • Kinematik Analiz, sistemdeki ivme, hız, konum gibi parametrelerinin tespit ve analizinde kullanılmaktadır.
  • Dinamik Analiz, karmaşık sistemlerde oluşan yükler ve yer değiştirmeleri tespit etmek için kullanılmaktadır.

Kısa, bilgilendirici ve sıkıcı olmayan yazıları size aktarmaya devam edeceğim.

Başka bi yazıda görüşmek dileğiyle …

Sağlıcakla kalın…

Leave a Comment